Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Miután Olaszországban EP-képviselőnek választották az antifasiszta Ilaria Salist, a magyar rendőrség elengedte a házi őrizetből az antifasiszta útonállót. Most a Guardiannek panaszkodott egy sort, hogy milyen körülmények között tartották fogva.

A La Repubblica szerint Magyar György ügyvéd (aki Ilaria Salis magyarországi jogi képviselője a perben) nyújtotta be a kérelmet a szabadon bocsátásért, azt követően, hogy Salis az EP-választáson mandátumot nyert.

Ilaria Salist erőszakos bűncselekmény miatt tartották eddig fogva a magyar hatóságok, először börtönben, majd házi őrizetben.

A Milánó melletti Monzából származó Ilaria Salis ügye dühöt váltott ki az olaszországi szélsőbaloldalon, amikor januárban – ahogy az erőszakos bűnelkövetőket szokás – vezetőszáron vitték a magyarországi bíróság elé. A nőt egy évvel korábban tartóztatták le egy horrorisztikus budapesti támadássorozatot követően, és három rendbeli testi sértés kísérletével, valamint a bandavezéri szereppel vádolták. Azt, hogy falkába verődbe ártatlan embereket, járókelőket ütöttek le hátulról, senki nem pedzegette a védelmezői közül.

A vádakat – amelyeket tagadott – nem ejtették, de miután június elején EP-képviselőnek választották, mentelmi jogot kapott. Június 17-én, 40. születésnapján tért vissza szülővárosába.

„Sok lehetséges kimenetelre gondoltam, de ami valójában történt, az meghaladta a képzeletemet. Úgy vélem, hogy sokan azok közül, akik rám szavaztak, azért tették ezt, mert őszintén aggódnak a szélsőjobb előretörése miatt, és részben ezt akarták kifejezni azzal, hogy egy nyíltan antifasiszta jelöltet támogattak” – mondta Salis a The Guardiannek.

Azt azonban ő is jól tudja, hogy az ügye ezzel mégmég nem ért véget:

„Valójában azt reméltem, hogy az egésznek sokkal hamarabb vége lesz. Pontosabban még korai lenne kimenetelről beszélni, mert a pert csak az európai parlamenti képviselői ciklus idejére, tehát öt évre függesztették fel. Ráadásul a magyar hatóságok kérhetik a mentelmi jog felfüggesztését” – tette hozzá. 

Ilaria Salis 15 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, egy olyan börtönben, amely a meséje szerint „patkányoktól és bogaraktól hemzsegett”, állítása szerint napokig nem mosakodhatott, és nem kaphatott sürgős orvosi ellátást.

Májusban engedték ki házi őrizetbe, amikor megkezdődött a tárgyalása. A Guardian azon is szörnyülködött egy sort, hogy Salist egy budapesti falfestményen felakasztva ábrázolták, hazafias aktivisták pedig a Telegramon állítólag azt írták, hogy „kerekesszékbe akarják ültetni”.

A jobboldali olasz kormányt is hibáztatja

Ilaria Salis szerint az olasz kormány többet is tehetett volna az ügyében. „Nem tudtam nem észrevenni a Liga párt szörnyű hozzáállását, de ez nem lepett meg. Végül is ez a hozzáállás egyértelműen összefoglalja ennek a pártnak a politikáját, amelynek fő szándéka úgy tűnik, hogy a gyűlöletkeltés. Egyszerűen fogalmazva, úgy vélem, nincs meg bennük a kellő tartás ahhoz, hogy tisztességesen kezeljék a komoly kérdéseket.”

Hozzátette: az EP-képviselői pozícióját arra kívánja felhasználni, hogy „kampányoljon a fogvatartottak jogaiért”. 

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Az alábbi írás a szerző utolsó írása, amelyet 1999. augusztusában vetett papírra és a Magyar Összetartás 1999. novemberi számában látott napvilágot.

Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a nemzetiszocialista tisztelgés és a nemzetiszocialista emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

A kanadai kormány azt tervezi, hogy nyilvánosságra hozza a második világháború után Kanadába emigrált egykori állítólagos „náci kollaboránsok” listáját – közölte Justin Trudeau miniszterelnök, írja az AFP.

Engem és a legjobb barátnőmet együtt vittek ki a Gulágra. Mariska, a barátnőm, öt évvel később térhetett haza, mint én. Ő is visszajött a szülőfalunkba. Azon nyomban meglátogattam...

Februárban sorozatos szélsőbaloldali támadások történtek Budapest különböző pontjain, az első hírek szerint az áldozatokat a ruhájuk alapján választották ki az antifasiszta támadók.

90 ezer eurónyi tartozást hajtana be Lombardia tartományának vezetősége az antifa támadások vádlottján, Ilaria Salison.

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

A szlovák Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) a „náci” ideológia és az SS iránti szimpátia kinyilvánítása miatt ítélt el öt Slovan-szurkolót.

Antiszemita indíttatásból követhetett el nemi erőszakot három, a sajtóban a szokásos módon mindössze „tinédzserként” emlegetett invazív kisebbségi egy 12 éves zsidó lányon Párizsban.

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a népvezér politikusért, majd teljhatalmú államférfiért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt.

A „német” gondolatrendőrség feloszlatott egy nemzetiszocialista rockkoncertet a türingiai Sonnebergben szombat este.

A Patriot Front fehér nacionalista csoport öt tagját börtönbüntetésre ítélték, mert „összeesküvést szőttek” egy idahói LGBTQ+ Pride-vonaglás ellen.

Egy nappal a chemnitzi csonkolás előtt is hallattak magukról az antifa terroristák: hétfő éjjel bombatámadás történt a Königsblut Tattoo & Piercing Stúdió ellen Zeulenrodában (Greiz kerület, Türingia).

A vérzivataros 20. század során több híres és hírhedt személyiség is megfordult a szegedi Csillag börtön celláiban.

Ausztria 2019 óta a nemzetiszocializmus 26 ezer „áldozatának”, illetve leszármazottjaiknak adott állampolgárságot – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter.