Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Felháborodását hangoztatta az ukrán miniszterelnök egy tévéinterjúban amiatt, hogy Kelet-Ukrajnában a héten antiszemita szórólapokat osztogattak, amelyek a zsidók összeírására szólítottak fel.

A kormányfő követelte, hogy kerüljenek bíróság elé "ezek a gazemberek". Az oroszbarát felkelők által ellenőrzött Donyeck zsidó közösségének tagjai pénteken döbbenten reagáltak a röplap tartalmára, miszerint a zsidók regisztráltassák magukat zsidóként a keleti régió önjelölt szeparatista hatóságainál, deportálás vagy vagyonelkobzás terhe mellett.

Az NBC amerikai tévétársaságnak adott, vasárnap adásba kerülő interjújában az ukrán kormányfő kijelentette: sürgetni fogja "az ukrán katonai és biztonsági erőket, valamint a belbiztonsági szolgálatot, hogy nagyon hamar találják meg ezeket a gazembereket, és adják át őket az igazságszolgáltatásnak". Az incidens kedden történt a donyecki zsinagógánál, amikor mintegy húsz hívő jött ki onnan a pészah, a zsidó húsvét második napjának megtartása után. Teljesen véletlenül ott osztogatta három álarcos ember a szórólapokat, amelyeken a donyecki köztársaság címere és az orosz zászló volt látható.

"Ez nemcsak tűrhetetlen, hanem groteszk is. Túlmegy minden elfogadható mértéken" - fakadt ki csütörtöki genfi sajtóértekezletén John Kerry amerikai külügyminiszter. Barack Obama amerikai elnök az "undorát" hangoztatta. Jacenyuk az interjúban arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "álma a Szovjetunió helyreállítása, s minden nap messzebbre megy". "Úgy vélem, e század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió helyreállítása lenne Putyin elnök védőszárnyai alatt" - tette hozzá.

(MTI nyomán)

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

A gondolatbűnöző politikus azért állt bíróság elé, mert egy 2021-es gyűlésen a „Mindent Németországért!” szavakat használta. Ez ugyanis Németországban bűncselekménynek számít.

Kitiltotta a fehéreket az ünnepi vacsoráról a húzott szemű bostoni polgármester, de szerinte ez nem rasszizmus és nem is diszkrimináció.

A szovjet hadsereg katonái 1945. január 17-én hurcoltak el budapesti lakásomról, a Fővámtér 8. alatti épületből.

Életében Lothrop Stoddard (1883–1950) Amerika egyik legbefolyásosabb írója volt. A Harvardon szerzett doktori címet, tizenöt könyvet írt, beleértve sokat vitatott könyvét is, az 1920-as The Rising Tide of Colort.

Több tízezer zsidó és zsidószimpatizáns vonult fel Izrael mellett Washingtonban, ám ez nem mindenkinek volt kedvére.

Ami Magyarországon az 1945-ös budavári kitörés évfordulója, a Becsület Napja, az Bulgáriában a Lukov-menet.

Az emigrációs hungarista sajtó évtizedeken keresztül főmunkatársának számító Koós Kálmán hosszú betegség után, 2006. júliusában, 91 éves korában a Colorado állambeli Denverből (USA) tért meg a teremtőjéhez.

Hét évtizeddel a második világháború vége után még éltek emberek, akiknél hitelesebben senki sem tudta elmondani, mit tapasztalhatott egy civil a budai oldalon 1944-45 telén.

Megszüntette a rendőrség a „tiltott önkényuralmi jelkép használata” miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

Engem és a legjobb barátnőmet együtt vittek ki a Gulágra. Mariska, a barátnőm, öt évvel később térhetett haza, mint én. Ő is visszajött a szülőfalunkba. Azon nyomban meglátogattam...

Immár 30 év telt el azóta, hogy 1914-ben szerény erőmmel szolgálatba álltam az első világháborúban, amelyet ráerőltettek a Birodalomra.

„A magyar vérbíróságok előtt lefolyt pörök során arról az Európáról volt szó, ahol szellemi síkon nincsenek nagy és kis nemzetek, hanem ahol minden nemzet egyaránt teljesíti kötelességét a nagy európai gondolat jegyében. A perek kulisszája mögött nem volt szó a nagy Angliáról és a kis Lengyelországról és az Európa keleti részén fekvő még kisebb Magyarországról. Ott Európáról, a szellem Európájáról, a lassan ködbevesző Pax Romana anyagon, téren és időn felül álló európai szellemiségről volt szó.”

Diszkréten szállították le a nyomozók Ulain Ferencet a Bécs felé tartó gyorsvonatról. Bár a nemzetgyűlési képviselő és ügyvéd meghallgatása és társainak elfogása minden paláver nélkül történt meg, az ügy mégis nagyot robbant.

Erre már sokan nem emlékeznek: 1919 júliusában a hajdúböszörményi "Ébredő"-nyomda tulajdonosa, Szabó Ferenc kirakatában megjelent egy plakát. Rajta kormánykerék, amelyet egy kemény kéz fog.

Joachim (Jochen) Peiper 1915. január 30-án született Berlinben. Apja is katonaként élte le az életét, igy a fiatal Jochen a katonás életet hamar megtanulta.