Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Arno Breker 75 éven át eltűntként nyilvántartott műalkotását valószínűleg az amerikai csapatok ásták el, amikor beköltöztek Hitler kedvenc szobrászának, Breker korábbi műtermébe.

Adolf Hitler egyik kedvenc művészének, a szobrász Arno Breker egyik legismertebb alkotását találták meg a berlini Kunsthaus Dahlem Múzeum kertjében, írja a The Art Newspaper. A márványból készült emberi fejről mintázott szobrot valószínűleg az amerikai csapatok ásták el 75 évvel ezelőtt.

A Romanichelként ismert alkotás 1940-ben készült. Emellett találtak egy másik, a Breker-szoborra kísértetiesen hasonló művet is, egy szintén márványba faragott, méreteiben és kompozíciójában is a Romanichellel megegyező fejet, amelynek alkotóját azonban még azonosítani kell. Dorothea Schöne, a Kunsthaus Dahlem igazgatója is megerősítette, hogy a szobor stílusában is nagyon hasonlít a Romanichelre, ezért azt feltételezik, hogy az is Breker munkája.

A múzeum nyilatkozata szerint mindkét szobor valamennyire megsérült, valószínűleg még mielőtt elásták volna őket. A szobrok az intézményben zajló építési munkálatok közepette kerültek elő. Schöne elmondta, hogy teljesen véletlenül bukkantak rá a két műtárgyra az ereszcsatorna cseréje közben.

A második világháború óta eltűntként nyilvántartott szobor egy cigány férfit ábrázol, akivel Breker az 1920-as években találkozott Párizsban, és több alkalommal is modellt állt neki. A művész feljegyzéseiből tudhatjuk, hogy a férfi feje valamiért nagyon megragadta őt. Az nem ismeretes, hogy 1940 után miért vette elő ismét a témát. 

A birodalmi főváros szobrásza

A Kunsthaus Dahlem 2015-ben nyitotta meg kapuit Breker korábbi műtermében, amelyet 1939-1942 között építettek a művésznek, hogy itt kivitelezhesse a Birodalom újragondolt fővárosa számára a központi megbízásokat. 

Breker szoros munkakapcsolatban állt Albert Speerrel, Hitler főépítészével, akit a Führer azzal bízott meg, hogy víziójának megfelelően alakítsa át Berlint Germaniává, az ókori Babilonhoz vagy Rómához hasonlóan monumentális építészeti elemekkel rendelkező birodalmi központtá.

A második világháború alakulása azonban gátat vetett ezeknek az elképzeléseknek, és Breker csak rövid ideig élvezhette a műtermét, mert 1943-ban a bombázások alatt használhatatlanná vált. A háború után szovjet csapatok költöztek be az épületbe, majd 1945-től az amerikai katonai irányítás központjaként funkcionált. Ekkor Breker még itt fellelhető munkáit elszállították egy közeli gyűjtőpontra. A Múzeum közleménye szerint "logikus lenne azt feltételezni, hogy a két szobrot akkor ásták el, amikor amerikaiak kiürítették az épületet."