Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A spanyolországi zsidó szupremácista csoportok szerint „ellenlépéseket kell tenni az antiszemitizmus újjáéledése miatt”, miután az egyik kis faluban ismét antiszemita graffitivel jelent meg.

A Castrillo Mota de Judíos – azaz a zsidók hegyi tábora – nevű településen nemzetiszocialista szimbólumokat festettek fel, és felgyújtottak ezt-azt. Két graffiti a falu régi nevére – Castrillo Matajudíos, vagyis a zsidók haláltábora – utalt, amelyet egy nyolc évvel ezelőtti népszavazás után változtattak meg.

Az egyik graffitifeliraton az állt, hogy „A zsidók haláltábora, Auschwitz testvérvárosa”.

2015-ben hivatalosan is megváltoztatták a falu nevét, és bejelentették egy zsidó emlékközpont megnyitásának tervét. Nyolc hónappal korábban a falut olyan feliratokkal fújták tele, mint „Zsidók kifelé”, „Éljenek a katolikus uralkodók”, „A polgármester eladta magát a gyilkos zsidónak”, valamint Tomás de Torquemada nagy inkvizítorra való utalásokkal.

A Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége (FCJE) szerint a legújabb zsidóellenes akciók tűzesethez vezethettek volna, és felszólította a hatóságokat, hogy „cselekedjenek”.

Lorenzo Rodríguez, az észak-spanyolországi Castilla y León régió Burgos tartományában található Castrillo Mota de Judíos polgármestere „gyáváknak” nevezte a támadások mögött állókat. 

„Az igazság és a bátorság mindig legyőzi a gyűlöletet és a gyávaságot. Soha nem fogunk letérdelni” – hirdette a település polgármestere.


Spanyol állampolgársággal törleszkedtek a szemita leszármazottaknak

A települést feltehetően a 11. században alapította egy zsidó csoport, akiket egy közeli faluból űztek el. Bár népszerű kereskedelmi csomóponttá vált, és több mint 1000 embernek adott otthont, az élet drasztikusan megváltozott, amikor Izabella királynő és Ferdinánd király 1492-ben kiűzte a zsidókat Spanyolországból.

Egyes történészek szerint a falu nevének megváltoztatásával a katolicizmushoz és a koronához való hűséget akarták jelezni, míg mások úgy vélik, hogy a mota (domb) elírásból mata (gyilkol) lett.

Hét évvel ezelőtt Spanyolország megpróbálta „jóvá tenni” a zsidó közösségek elűzésével és üldözésével kapcsolatos „történelmi hibát”, és állampolgárságot ajánlott fel az elűzött zsidók leszármazottainak. A 2019 októberében lejáró felajánlás eredményeként 132 226 szefárd zsidó származású személy nyújtott be kérelmet spanyol állampolgárságért.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE