Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megosztás:

A fehér emberekre vonatkozó különös utasításokat tartalmazó táblát helyeztek ki Minneapolisban egyik terére, ahol a négerbűnöző George Floyd tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés közben életét vesztette.

A minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett tér bejáratánál elhelyezett tábla "a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének" nevezi a területet – jelentette a New York Post című amerikai napilap.

A plakát készítői a látogatóknak azt írják: "tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköt, és odafigyelő emberekként fejezzék ki fájdalmukat."

A táblára - egy Georg Floydról készült rajz mellett - további öt utasítást is felírtak, amelyet "különösen a fehér embereknek" címeztek.

"Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni" - áll az első pontban, amely úgy folytatódik:"Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák."

A második pontban azt írják: "Gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon."

A fehér látogatóknak azt is tanácsolják a harmadik pontban, hogy "igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett, hogy apasztanák azt". Ezenkívül - a feketebőrű, őslakos és a színesbőrű emberekre alkalmazott betűszót használva - azt írják: "osszák meg saját törekvéseiket a többi fehér emberrel, miszerint nem akarnak ártani a BIPOC-közösségnek".

A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a rajta szereplő egyének beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen.

"Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről" – áll az utolsó utasításban.

A cikk szerint a közösségi médiában megosztott kép, amely a táblát ábrázolja, nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan ugyanis egyértelműen rasszistának tartják a megkülönböztetetten fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat.

Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel: "Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak." Egy másik bejegyzésben valaki azt írta: "El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát."

Az esküdtszék mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki a vád szerint a néger halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az „áldozat” szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE