Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Az ok megdöbbentő: a népszerű városvezetőt mindössze azért törlik ki a helyi emlékezetből, mert Fekete SS-tisztként szolgált a világháborúban.

Alapjaiban forgatta fel Kapfenberg életét a Der Standard tavaly novemberi cikke, amelyből kiderült, hogy a stájer város díszpolgára és legsikeresebb, legnépszerűbb polgármestere, Franz Fekete SS-tisztként szolgált a második világháborúban.

Az 1921-es születésű férfi segédmunkásként, majd lakatosként dolgozott, innen kapaszkodott fel a polgármesteri székbe. A posztot 1963 és 1987 között töltötte be, és Kapfenberg azóta is népszerű és sikeres vezetőként tekint rá.

Az oktatás és az életminőség javítása mellett a sport fellendítését tűzte ki célul. Hivatali ideje alatt Kapfenberg fejlődésnek indult, 1973-ban felépült a Walfersam Sportcsarnok, 1978-ban saját középiskolát kapott a város, 1979 és 1983 között megépült a Tanzenberg alagút, amely révén a teherforgalom végre elkerülte a települést.

Fekete legnagyobb választási sikerét az 1980-as önkormányzati választáson aratta, amikor a voksok 83 százalékát megszerezte.

25 évig volt polgármester a városban sok minden valószínűleg nem létezne ebben a formában, ha akkoriban nem fektetett volna bele annyi energiát.

„Ami a hívőnek a templom, az a polgárnak a városháza” – ez volt a hitvallása. De tökéletesen tisztában volt a népszerűségével is:

„Az emlékművem ott van az emberek szívében” – mondta egy 2001-ben adott interjúban.

Segítségével 1987-ben teljesen felújították a helyi stadiont, amely a következő években világítással és sportszállodával bővült. Ezzel Kapfenberg megtette az első lépést a mai sportváros felé, nem véletlen, hogy a futballarénát 2001-ben a legendás polgármesterről nevezték el Franz Fekete Stadionnak.

De ez a pálya valószínűleg az egyetlen a világon, amelyet egy egykori SS-tagról neveztek el.

Sok kitüntetés, súlyos sérülés

Fekete 2009. február 20-án halt meg, bár SS-múltját soha nem titkolta, de a polgármesteri sikerei mellett lassan a múlt homályába veszett az évtizedek alatt.

Tavaly november 21-én aztán a Der Standard tényfeltáró cikkben bővebb életrajzot közölt róla. Ebből kiderült, hogy Fekete 1939. április 1-jén csatlakozott az SS-Totenkopf hadosztályához, amely tagjai eleinte a koncentrációs táborokban, Dachauban, Sachsenhausenben és Buchenwaldban részesültek katonai alapképzésben, de a foglyok őrzéséért is felelősek voltak.

Amikor Fekete megkezdte szolgálatát a buchenwaldi SS-laktanyában, számos osztrákot tartottak fogva a hozzá tartozó koncentrációs táborban: kommunistákat, szocialistákat, homoszexuálisokat, zsidókat, tehát a nemzetiszocialista társadalomba nem illő embereket.

Arról nem maradtak fenn bizonyítékok, hogy Fekete bármilyen bűncselekményekben részt vett volna, az viszont biztos, hogy az egyik legtöbb kitüntetést kapott SS-tisztként szolgált.

Többször megsebesült, miután 1943-ban amputálták a jobb lábát, a háború véget ért számára.

Miután története napvilágot látott, a Heimo Halbrainer vezette történészbizottság a stadion nevének cenzúrázását javasolta. Az ügy kirobbantását követően az osztrák szövetség annyit közölt, bár a létesítmény nevét nem változtathatja meg, ezentúl csak Kapfenberg Stadionként emlegeti.

A stadion nevének visszavonását a kapfenbergi önkormányzat december 14-i ülésén hagyja majd jóvá, és 2024. január 1-jén lép hatályba.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Nagyjából tizenkét kommunista jelent meg a IV. kerületi Tanácsköztársaság-szobornál, hogy méltassa a Kun (Konh) Béla-féle vörös terrort. Velük szemben kétszer ennyi hazafi fejezte ki nemtetszését – írja a Magyar Jelen.

Az első bécsi döntés, így a felvidéki magyarság jelentős részének hazatérése az elmúlt évszázadok kevés sikeres, ám annál jelentősebb epizódjának egyike a magyar történelemben.

Szigorú beléptetés, hatalmas sajtóérdeklődés és csurig telt tárgyalóterem – elkezdődött az antifasiszta támadások tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken hétfő reggel.

Tizenhárom, „szélsőjobboldali mozgalmakhoz tartozó” embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben – közölték a helyi francia hatóságok.

Alig néhány hónappal a harcok után elindult a feleslegessé vált eszközök hasznosítása a megszállt és kettészakított Németországban.

Az olasz legfelsőbb bíróság, a semmítőszék foglalt állást az olasz szélsőjobboldali, hazafias csoportok találkozóin, megemlékezésein országszerte használt köszöntési formáról.

Megmondom őszintén, hogy e sorok írása közben visszasírtam bármit, akármelyik cikkemet az elmúlt évekből. Nem azért, mert az Oppenheimer egy rossz film, vagy mert nem szerettem volna kritikát írni róla, sőt, épp ellenkezőleg.

A mennoniták anabaptista felekezetét a 16. században hozta létre egy frízföldi reformátor, Menno Simons. A javarészt Poroszországban letelepedett mennoniták a 18. században a militarista alapokra épülő államból II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek.

Neobolsevik Amerikában a fehéreket – konkrétan a heteroszexuális fehér férfiakat – hibáztatni az elképzelhető összes társadalmi gondért, bajért, bánatért valósággal nemzeti sportnak számít, amely a feketék és az etnomazochista fehérek körében hovatovább népszerűbb még a kosárlabdánál is.

Joe Biden bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó stratégiát – írja örömködve a Jersualem Post.

Lassan telnek a napjai, nem tudja a pontos időt és nem bízhat senkiben Ilaria Salis, akinek ügyvédei mindent megtesznek azért, hogy olaszországi házi őrizetet harcoljanak ki – olvashatjuk a szívszaggató sorokat, írja a Mandineren nyomán a Magyar Jelen.

Százezres halálkvóták túlteljesítésében versengtek a Sztálin kegyeiért remegő parancsnokok, amikor a paranoia új szintre lépett a Szovjetunióban.

Lengyelországi zsidók pert indítottak németországi székhelyű multinacionális óriásvállalatok ellen „a szüleiket és nagyszüleiket ért világháborús atrocitások miatt” – írja a PCh24 lengyel hírportál.

A kárpáti harcok során elszakadtam alakulatomtól, a visszatérés lehetetlenné vált. Hazamentem Kecskemétre. Ott városszerte olvasható volt a felhívás: a volt katonák jelentkezzenek a szovjet parancsnokságon. Jelentkeztem.

Az 1930-as években a hollywoodi stúdiófőnökök is Adolf Hitler előtt hajlongtak a Metro-Goldwyn-Mayer médiatársaság egyik vezetője pedig még zsidó feleségétől is elvált a német nemzetiszocialisták javaslatára.