Bár 25 évig népszerű és sikeres polgármesterként hihetetlen lendületet adott Kapfenberg városának, a Franz Feketéről elnevezett stadiont január elsejétől már nem hozzá kapcsolódva emlegetik majd.

Az ok megdöbbentő: a népszerű városvezetőt mindössze azért törlik ki a helyi emlékezetből, mert Fekete SS-tisztként szolgált a világháborúban.

Alapjaiban forgatta fel Kapfenberg életét a Der Standard tavaly novemberi cikke, amelyből kiderült, hogy a stájer város díszpolgára és legsikeresebb, legnépszerűbb polgármestere, Franz Fekete SS-tisztként szolgált a második világháborúban.

Az 1921-es születésű férfi segédmunkásként, majd lakatosként dolgozott, innen kapaszkodott fel a polgármesteri székbe. A posztot 1963 és 1987 között töltötte be, és Kapfenberg azóta is népszerű és sikeres vezetőként tekint rá.

Az oktatás és az életminőség javítása mellett a sport fellendítését tűzte ki célul. Hivatali ideje alatt Kapfenberg fejlődésnek indult, 1973-ban felépült a Walfersam Sportcsarnok, 1978-ban saját középiskolát kapott a város, 1979 és 1983 között megépült a Tanzenberg alagút, amely révén a teherforgalom végre elkerülte a települést.

Fekete legnagyobb választási sikerét az 1980-as önkormányzati választáson aratta, amikor a voksok 83 százalékát megszerezte.

25 évig volt polgármester a városban sok minden valószínűleg nem létezne ebben a formában, ha akkoriban nem fektetett volna bele annyi energiát.

„Ami a hívőnek a templom, az a polgárnak a városháza” – ez volt a hitvallása. De tökéletesen tisztában volt a népszerűségével is:

„Az emlékművem ott van az emberek szívében” – mondta egy 2001-ben adott interjúban.

Segítségével 1987-ben teljesen felújították a helyi stadiont, amely a következő években világítással és sportszállodával bővült. Ezzel Kapfenberg megtette az első lépést a mai sportváros felé, nem véletlen, hogy a futballarénát 2001-ben a legendás polgármesterről nevezték el Franz Fekete Stadionnak.

De ez a pálya valószínűleg az egyetlen a világon, amelyet egy egykori SS-tagról neveztek el.

Sok kitüntetés, súlyos sérülés

Fekete 2009. február 20-án halt meg, bár SS-múltját soha nem titkolta, de a polgármesteri sikerei mellett lassan a múlt homályába veszett az évtizedek alatt.

Tavaly november 21-én aztán a Der Standard tényfeltáró cikkben bővebb életrajzot közölt róla. Ebből kiderült, hogy Fekete 1939. április 1-jén csatlakozott az SS-Totenkopf hadosztályához, amely tagjai eleinte a koncentrációs táborokban, Dachauban, Sachsenhausenben és Buchenwaldban részesültek katonai alapképzésben, de a foglyok őrzéséért is felelősek voltak.

Amikor Fekete megkezdte szolgálatát a buchenwaldi SS-laktanyában, számos osztrákot tartottak fogva a hozzá tartozó koncentrációs táborban: kommunistákat, szocialistákat, homoszexuálisokat, zsidókat, tehát a nemzetiszocialista társadalomba nem illő embereket.

Arról nem maradtak fenn bizonyítékok, hogy Fekete bármilyen bűncselekményekben részt vett volna, az viszont biztos, hogy az egyik legtöbb kitüntetést kapott SS-tisztként szolgált.

Többször megsebesült, miután 1943-ban amputálták a jobb lábát, a háború véget ért számára.

Miután története napvilágot látott, a Heimo Halbrainer vezette történészbizottság a stadion nevének cenzúrázását javasolta. Az ügy kirobbantását követően az osztrák szövetség annyit közölt, bár a létesítmény nevét nem változtathatja meg, ezentúl csak Kapfenberg Stadionként emlegeti.

A stadion nevének visszavonását a kapfenbergi önkormányzat december 14-i ülésén hagyja majd jóvá, és 2024. január 1-jén lép hatályba.

Kövess minket: Telegram — XVkontakte

Hollandiában büntetőjogi következményekkel fog járni a „holokauszttagadás”, a „rasszizmus” és a „diszkrimináció” tilalmára vonatkozó törvényt kiterjesztik más események megtörténtének tagadására is – döntött a holland ügyvivő kormány.

Sokan ma már nem is tudják, hogy a német nemzetiszocialisták "találták fel" az autópályát, a híres autobahnt, s az építkezéseknek köszönhetően lényegében felszámolták a tömeges munkanélküliséget Németországban.

Gyakorlatilag belső emigrációra kényszerült egy német iskola két tanára, miután elmenekültek a „szélsőjobboldali” diákok elől. Egy „jogvédő” szerint „a nácik otthonuknak kiáltották ki” Brandenburg tartományt.

A kétszer is elsüllyesztett, második világháborús hadihajó horvátországi szórakozóhelyként fejezte be az életét.

  Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt az olasz fasizmus és a német nemzetiszocializmus híveinek.

Győr a nacionalista színtér egyik legaktívabb vidéki bázisa, de persze az ellenséges oldal is képviselteti magát a nyugati végeken.

Egy ötvenéves transznemű futó sorra nyeri a szenior versenyeket. Versenyzőtársai szerint igazságtalan, hogy rajthoz állhat, hiszen fizikailag férfiról van szó, szerinte viszont „nácik” a női riválisai.

Joe Biden amerikai elnök a „zsidó örökség hónapja” alkalmából a Fehér Házban rendezett eseményen elítélte az „antiszemitizmust” és megerősítette Izrael támogatásának politikáját.

Az osztrák kormány bejelentése szerint 2025-re elkészülhet az épület felújítása, és 2026-ban kezdődhet meg benne a munka.

72 éves korában meghalt Michael Knape, a berlini rendőrség korábbi főnöke, akit csak „neonácivadásznak”, illetve „kemény kutyának” hívtak.

A cionista német hatóságok vizsgálódnak, ugyanis egy olyan videó terjedt el, amelyben egy hazafias viseletbe öltözött férfi osztogatott léggömböket óvodásoknak.

A szatmári svábok 20. századi története, különösen az 1940-1944 közötti időszak mindmáig nem került a történeti kutatások középpontjába, így szinte teljesen ismeretlen. 

Az ausztrál kormány a „szélsőjobboldal erősödése” miatt a nemzetiszocialista jelképek betiltását fogja kezdeményezni, jelentette be Mark Dreyfus igazságügyi miniszter.

1940. augusztus 30-án Joachim von Ribbentrop német birodalmi, valamint Galeazzo Ciano gróf olasz külügyminiszter, a román királyi kormány által Erdély ügyében döntőbíráskodásra felkért nagyhatalmak képviselőiként, a bécsi Belvedere palotában kihirdették döntésüket.

A nyugati, főleg angolszász világ intellektuális, tudományos és politikai életében mentális AIDS-ként pusztító woke-izmus gerincét az úgynevezett kritikai fajelmélet (critical race theory) alkotja, amely tipikus összeesküvés-elméletként azt posztulálja, hogy a világ összes múltbéli, jelenlegi és jövőbeli gondjáért-bajáért a fehér embert, konkrétan a heteroszexuális fehér férfit terheli felelősség.

A francia kormány ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja a „szélsőjobboldali” megmozdulásokat, miután egy múlt heti párizsi felvonulás engedélyezése heves zsidó-liberális hisztériát váltott ki.

Nem szóltak a fanfárok és diszsortűz sem dördült. A moszkvai Vörös tér sötét és kihalt volt, amikor több mint nyolc évvel halála után végre örök nyugalomra helyezték Sztálint.

A közelmúltban az amerikai Massachusetts állambeli West Brookfield városában a zsidókat célzó „sértő üzeneteket” tartalmazó visszazárható zacskókat osztottak szét, ami médiahisztériát váltott ki.

Ausztráliában elsőként Tasmaniában tiltották be az összes „náci jelképet”, amibe beleértenek mindent, ami a „nácizmussal” kapcsolatos, tehát konkrétan nem neveztek meg semmit, így gyakorlatilag bármire ráfoghatják.

1944. március 19-én a szövetséges Nagynémet Birodalom katonái bevonultak Magyarország területére, azonban ennek hosszú előzményei voltak.

Járványhoz hasonlította a fehér létet egy Damon Young nevű néger, s bár a New York Timesban is publikáló szerző kiirtandó közegészségügyi kockázatnak is nevezte a fehér létet, a gyűlöletkeltő írás nem keltett nagyobb hullámokat az amerikai közéletben.

A „Historical Figures” – egy új mesterséges intelligencián alapuló chatbot alkalmazás – lehetővé teszi, hogy a történelem 20 ezer híres személyiségének bármelyikével beszélgessen az ember.

A pazar kilátás és a misztikus történelmi múlt érdekes úti céllá teszik a Sasfészekként ismert építményt.

A Dráva menti harcokban sebesültem meg, és 1945. március 13-án egy német hadikórházzal az ausztriai Feldkirchbe kerültem.