Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Bezárnak egy 15 éves kiállítást egy londoni múzeumban, mert az „rassizmuson és szexizmuson” alapszik.

A Medicine Man névre hallgató kiállítás tárgyai egy Henry Wellcome nevű férfihoz köthető, aki 1936-ban halt meg, haláláig viszont mintegy egymillió orvosi tárgyat, műalkotást, könyvet gyűjtött össze.

Az ellentmondásos tárgyak közé tartozik egy 1916-ban készült „Egy beteg afrikai orvosi misszionárius” című festmény, amely egy négert ábrázol, aki egy fehér misszionárius előtt térdel. A gyűjtemény az egészségügy és az orvostudomány globális történetét meséli el, amelyben a fogyatékkal élőket, a négereket, az indiánokat és más színes bőrűeket „egzotizálták, marginalizálták és kizsákmányolták”.

A kiállítás bezárása a múzeum szerint egy hatalmas fordulópont, a Twitteren azt írták: „Nem változtathatjuk meg a múltunkat, de dolgozhatunk a jövőért, ahol hangot adunk azoknak a narratíváinak és megélt tapasztalatainak, akiket elhallgatattak, töröltek és figyelmen kívül hagytak.”

A múzeum elmondása szerint megpróbálták megmenteni a kiállítást azzal, hogy művészi beavatkozásokat végeztek néhány tárgyon, de a kiállítás annyira ezeken a „szexista és rasszista” elméleteken alapszik, hogy „nem volt megmenthető”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE