Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Elutasította Szlovákiában a fellebbviteli bíróság azt az alsóbb fokú bírósági döntést, amely „neonáci jelképek illegális használatáért” négy év négy hónap börtönre ítélte a szlovák parlamentben helyet foglaló nacionalista párt vezetőjét.

Az ország legfelsőbb bírósága mindazonáltal bűnösnek találta Marian Kotlebát „neonácizmussal való rokonszenvezésben”, ezért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője azután állt bíróság elé, hogy 2017-ben 1488 eurós csekket adott három szegény családnak. A bírósági megállapítás szerint „a 1488-as szám szimbolikus jelentéssel bír a neonácik és a fehér felsőbbrendűség hívei számára”.

A pezinoki különleges büntetőbíróság eredetileg 2020 októberében hozta meg az ítéletet. Kotleba ártatlannak vallotta magát, és fellebbezett. Az ország legfelsőbb bíróságának keddi ítélete jogerős. A nacionalista néppárt, a Mi Szlovákiánk, amelynek tagjai ki akarják vezetni Szlovákiát az Európai Unióból és a NATO-ból, a 2020. februári parlamenti választáson az ország negyedik legnépszerűbb pártja volt nyolcszázalékos támogatottsággal.

Kotleba és pártjának tagjai nyíltan támogatják a hitlerista Jozef Tiso nevével fémjelzett egykori államnak az örökségét, amely Felvidék szlovákok lakta részein létezett a II. világháború idején.

A 2017-es incidens március 14-én, a szlovák háborús állam 1939-es megalakulásának évfordulóján történt.

2019-ben a legfelsőbb bíróság elutasította a főügyész kérelmét Kotleba pártjának betiltására. Jaromir Čižnár kérelmében azzal érvelt, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt „szélsőséges csoport, tevékenysége sérti az ország alkotmányát, és célja az ország demokratikus rendszerének lerombolása”.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a legfőbb ügyész nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a betiltáshoz.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE